/ Радостин Танев/Фейсбук
С 40 гласа „за” общинските съветници приеха предложението на колегата си от ВМРО Антон Андонов Стара Загора да бъде обявен за град на българската бойна слава. Против гласува един, а четирима се въздържаха от мнение.
 
ВМРО: Стара Загора да бъде обявен за Град на българската бойна слава

Стара Загора няма исторически аргументи
, с които да се провъзгласи за град на бойната слава, мотивира отрицателния си вот Николай Овчаров от РБ. По думите му „такива аргументи имат Сливница, Добрич, Дойран, Одрин. Цитират се факти за битката за Стара Загора, в която са избити около 14 000 старозагорци, но тази битка не я печелим, което означава, че това също не е аргумент”.
 
Нашият град има нужда от подобна слава, защити в зала предложението си Андонов.
 
В мотивите си до общинските съветници от ВМРО Стара Загора посочват героичната битка при Стара Загора през лятото на 1877 г., когато за първи път Българското опълчение влиза в битка. Това е и фактическото зараждане на Българската армия и нейният първи подвиг. Следва опожаряването и обезлюдяване на града, известно като Старозагорското клане.
 
В решението на местния парламент е записано още, че възлага на кмета на Община Стара Загора да подготви необходимите документи и да се обърне към Президента на Република България, Народното събрание и Министерски съвет за издаване на Указ за обявяване на град Стара Загора за „Град на Българската бойна слава“.