/ областна администрация
Началникът на Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ проф. Лилия Пекова ще проведе онлайн обучение на общопрактикуващите лекари за медицинския стандарт за триаж и лечение на пациенти с коронавирус, стана ясно на заседанието на Областния медицински щаб.
 
Участниците в него одобриха създаването на кабинети за пробонабиране на територията на по-големите общински центрове, което ще облекчи достъпа на гражданите и ще предотврати нежелано обикаляне между различни здравни заведения.Такъв кабинет вече работи на територията на УМБАЛ Стара Загора.
 
Ще продължат проверките за спазването на мерките в заведенията за хранене, нощните клубове, местата за настаняване и търговските обекти. Вече са съставени протоколи за предупреждение на собствениците за неспазване на мерките. В проверките, освен представители на полицията, РЗИ и ОДБХ, ще се включат и представители на общините, а готовност за това заявиха и от сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и Асоциацията на заведенията.

На този етап няма необходимост да се преминава изцяло на дистанционно обучение, в такъв режим ще се извеждат само паралелки, в които има положителни ученици или учители. Ще бъде засилен контролът на филтрите и ще се прецизира установяването на контактните лица.Представителите на общините поискаха в контрола на училищните автобуси, да се включат и представители на ДАИ.
 
От началото на пандемията до сега са съставени 1649 акта на граждани за неносене на маски.