Общинският съвет решава за 56 терена за застрояване в “Лозенец”
Общинският съвет решава за 56 терена за застрояване в “Лозенец” / Dariknews.bg,архив

Общинска администрация предлага да се предостави безвъзмездно право на строеж в местността „Зайчева поляна" в ромския квартал „Лозенец".

Отредените парцели за ниско строителство са 56, като средната им площ и около 100 кв метра. За тях могат да кандидатстват всички граждани, които отговорят на определени условия: да имат постоянна адресна регистрация повече от пет години без прекъсване, да не притежават жилищен или незастроен имот в страната, да нямат обекти с производствено или търговско предназначение, да не са прехвърляли имоти на други лица през последните 20 години, да нямат имущество в парични средства по влогове, моторни превозни средства с обща стойност по-голяма от данъчна оценка на правото на строеж и други.

Общата стойност на терените е за над 2,5 млн лева. Предложението за учредяване на безсрочно безвъзмездно право на строеж ще бъде разгледано на предстоящата сесия на Общинския съвет.

Само две искания за безвъзмездно право на строеж са постъпили до момента и то от жени, чиито незаконни къщи в „Лозенец" са били премахнати, коментира председателят на Общинския съвет Емил Христов. По думите му предложението на администрацията е продължение на водената социална политика и чрез него ще бъдат насърчавани хората в ромската махала, които не разполагат с жилища, да си построят законнни домове.

Местният парламент се събира на заседание на 30 октомври.

В средата на май зам.-кметът Йордан Николов в интервю за Дарик съобщи, че срещу местността „Зайчева поляна" над ромския квартал „Лозенец" има терен, на който могат да бъдат изградени 270 законни къщи, стига да има желаещи за това.