Община Стара Загора светна в розово в знак на съпричастност
Община Стара Загора светна в розово в знак на съпричастност / община Стара Загора

Административната сграда на Община Стара Загора светна в розово, по повод кампанията за отбелязване на Световния ден за борба с рака на гърдата - 19-ти октомври.

В знак на съпричастност към страдащите от коварното заболяване и като предупреждение към всички жени да посещават профилактични прегледи, фасадата на общината засия в розово. Проявата е част от четиримесечната кампания на Комплексен Онкологичен Център - Стара Загора „По-силни срещу рака", която стартира в началото на октомври и се провежда с подкрепата на Община Стара Загора. Тя се реализира чрез провеждане на безплатни профилактични прегледи на млечната жлеза и шийката на матката. В КОЦ за 2015 г. през стационарния блок са преминали над 10 000 болни, а в Диагностично- консултативния блок са извършени 35 хил. прегледа.

По време на хепънинга, проведен пред общинската администрация, зам.-кметът Красимира Чахова благодари на управителя на центъра д-р Петър Чилингиров, за предоставената възможност на жените от Стара Загора за безплатно изследване и ранна диагностика. Тя припомни, че годишно в България 1200 жени стават жертва на онкозаболявания заради липса на навременна диагноза и профилактика.

„Информацията премахва страха. Цел на кампанията е да провокираме дамите да се изследват, както и да промотираме ранната профилактика на тези социално значими заболявания", уточни д-р Чилингиров.

Своите послания, в подкрепа на страдащите от заболяването и за ранна превенция, отправиха със свои изпълнения актрисата от ДТ "Гео Милев" Елена Азалова, певицата Мадлен Ковачева, актьори от кукления театър и Общински ансамбъл "Загоре". В хепънинга участваха д-р Антония Тодорова от общинския отдел „Здравеопазване", представители на "Зонта Клуб", Социална Мрежа за здраве Credoweb и Сдружение "Свят без граници", с чиято подкрепа се осъществява кампанията. Младежи от Международния Младежки център раздаваха безплатни информационни брошури, а желаещите можеха да се запишат за безплатен профилактичен преглед.

Постоянно и целогодишно безплатни профилактични прегледи се извършват в специализираните кабинети на КОЦ, след предварително записване на телефоните на регистратура - 042/ 614196, всеки работен ден от 12.00 до 13.30 часа.