Община Казанлък осигури държавно финансиране за нови социални услуги
Община Казанлък осигури държавно финансиране за нови социални услуги / Община Казанлък

Двадесет и пет деца със специални потребности и още 60 деца и семейства в риск от Казанлък ще получават подкрепа от държавния бюджет.

От следващата година в Града на розите ще бъдат предоставяни две нови социални услуги чрез откриването на Център за социална интеграция и рехабилитация на деца с увреждания и Център за обществена подкрепа.

Услугите трябваше да се предлагат още през 2011 г. според Общинската стратегия 2011-2015г. , но предишното ръководство не успя да осигури средства за финансирането им, обясняват от администрацията в Казанлък.

Тази година двата центъра са включени в проекто-бюджета на Министерството на труда и социалната политика и са предложени на министерството на финансите за осигуряване на средствата. Част от тази процедура бе решението ОбС за предоставянето на материална база в бившата Сграда № 2 на Община Казанлък/ на ул. „Войнишка" № 25/.

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания ще се осъществява комплекс от социални услуги за 25 деца - рехабилитация, социално-правни консултации, образователно и професионално ориентиран и индивидуални програми за социално включване на деца и младежи с увреждания.

Центърът за обществена подкрепа за 60 човека ще осигурява превенция и подкрепа за деца, застрашени от изоставяне, както за деца и семейства в риск.