/ ThinkStock/Getty Images
Областният управител проф. Наско Василев се срещна с генералния консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, съобщиха от Областна администрация.

Срещата бе по инициатива на турската страна. Г-н Конгерю е от една година на този пост. Неговият консулски окръг обхваща 10 български области, сред които и Стара Загора.

„Стара Загора е важна за нас област, защото след Пловдив тя е на второ място сред 10-те области по размер на турски инвестиции“, обясни турският консул. Според него местоположението на региона и инфраструктурата са добри предпоставки за разширяване на търговските взаимоотношения между турската и българската страна.

Индустриалната зона на Стара Загора има нов инвеститор

„За много наши бизнесмени България е вратата към ЕС и те имат интерес да инвестират у вас“, каза консулът. Той допълни, че от представители на бизнеса чува позитивни отзиви за работата им тук и за доброто им взаимодействие с държавната и местната власт.

На високо ниво са и отношенията в научната сфера. Тракийският университет вече от години си сътрудничи с едноименния университет в Одрин. Областният управител проф. Василев благодари на Корхан Кюнгерю за добрите думи за България и за Старозагорския регион.

Той заяви, че трябва да се продължи работата в посока на увеличаване на чуждите инвестиции, като се създадат максимално добри условия за бизнеса. Двамата обсъдиха и възможността със съдействието на Областна администрация да в близко време да се организира визита на турски бизнесмени в Стара Загора и региона с цел запознаването им с областта и възможностите за инвестиции.

Турските гости ще посетят Тракийския университет и ще проведат разговори в ТПП-Стара Загора. По-късно им предстои и среща с турски бизнесмени, които вече развиват бизнес в Старозагорския регион.