Няма да се вдигат цените на билетите за автобус в Казанлък, засега
Няма да се вдигат цените на билетите за автобус в Казанлък, засега / Иван Бонев- Казанлък Инфо


Без промяна, въпреки скока в цените на горивата, засега остават цените на билетите за градския транспорт, както и по извънградските линии обслужващи дестинациите - София, Варна, Пловдив и Велико Търново. Това става ясно от проведения конкурс за обществен превоз на пътници в община Казанлък и междуселищните линии.
Договорът за обществения превоз по отношение на общинската и междуградската мрежа е със срок от 10 години, а този за междуселищната - до края на тази година.
Спечелилият транспортен консорциум и до момента извършваше обществения превоз на пътници.


Петър Косев, зам.кмет на община Казанлък съобщи също, че според предложение на превозвача, в рамките на действието на договора, цените на автобусните линии могат да бъдат завишени с около 20 % от сегашната стойност. Това на практика означава, че за градските и общински линии, реално цената би могла да скочи с 30 стотинки за градската мрежа и с 40 стотинки за междуградската., спрямо отдалечеността на населеното място.
По линиите София, Пловдив, Велико Търново и Варна, предвиденото увеличение е с до 5 лева от настоящите цени. Така например, по линията Казанлък-Шипка, сега билетът струва 1,20 лв., а в случай на увеличение, цената би могла да достигне до 1,50 лв., но не и да превиши тази граница. От 17 лева сега до 22 лева най- много може да се увеличи в рамките на новия договор цената на еднопосочния билет до София.
Най-голямото увеличение, заложено в новия договор между транспортния консорциум и Община Казанлък е по маршрута Казанлък-Варна, където билетът може да се повиши също с до 5 лева и да стане 30, при сегашните 25 лева. Това на практика няма да сатен, тъй като договорът за тези линии е до края на годината, а автобусите за Варна пътуват предимно сезонно.


В подписания нов договор се предвиждат и намаления за пенисонери и ученици. Възрастните хора над 70 години ще ползват 50% намаление за пътуване в градската и междуградска мрежа, срещу представен документ, тези до 70 години - 20% намаление. 20% намаление ще ползват и учениците.
Запазват се отстъпките и за студенти.


Косев заяви, че новият договор, който вече е в сила, съдържа условия, гарантиращи, че превозвачът няма да може да променя цената на услугата произволно. Това ще може да става в рамките на договорените граници, но само след като исканото завишение бъде обосновано пред общинска администрация и одобрено от Общинския съвет.
В новите договори ще гарантират също и стриктното изпълнение от страна на превозвача на разписанието, залегнало в транспортната схема на общината, както и качеството на предлаганата услуга. За констатирани нарушения по изпълнението на договорените условия, са предвидени и солидни санкции, които са неколкократно завишени в сравнение с предишния договор.