Новият общински председател на БСП няма да става депутат
Новият общински председател на БСП няма да става депутат / Dariknews.bg

Новият общински председател на БСП в Стара Загора Валентина Бонева няма да е народен представител в следващия парламент, дори да бъде избрана за такъв. Това обяви самата тя дни след като спечели битката за лидерското място в структурата.

"Последните промени направени в устава на партията през 2012 г. не позволяват едновременно да си лидер на общинска или областна организация и да си народен представител. За мен приоритет е общинската организация. Ако бъда номинирана за народен представител, ще участвам в кампанията, но ако бъда избрана ще се откажа от мястото си", обясни Валентина Бонева.

Името й вече попадна в списъка с кандидати, предложени от общинската структура за одобрение. Общо 11 са номинациите, получили одобрение на партийната конференция в събота. Георги Гьоков, Живка Аладжова, проф. Иван Станков, Зоя Цвяткова, Георги Петров Георгиев, Мариана Пенчева, д-р Стефан Шишков, Бойчо Биволарски и Илка Петкова обаче ще трябва да изчакат до 20 август, за да научат дали ще попаднат в старозагорската листа.

До тази дата трябва да се състои заседанието на Областния съвет, който ще подреди списъка. Последната дума ще има Националния съвет на партията, който трябва да се произнесе до 25 август.

До дни трябва да стане ясно и дали Валентина Бонева ще остане начело на отдел "Закрила на детето" в Стара Загора.

"В закона за държавния служител пише, че за такива не могат да бъдат назначавани партийни ръководители. Въпрос на тълкувание на юристите е какво означава партиен ръководител. Аз съм уведомила директора на Агенцията, който ще вземе решение", обясни Валентина Бонева.