Новият музей на розата в Казанлък отваря врати през 2016 година
Новият музей на розата в Казанлък отваря врати през 2016 година / Иван Бонев

Новият музей на розата в Казанлък ще е готов за 113-тият Празник на розата през следващата 2016 година. За изграждането му ще са нужни 1 млн. 200 хиляди лева, от които Министерският съвет вече отпусна 500 хиляди лева. Останалите средства ще се търсят чрез други механизми от държавата, ще бъдат вложени и средства от общинския бюджет.

Това обяви кметът на община Казанлък Галина Стоянова, преди днешната тържествена сесия на местния парламент, посветена на Празника на града.

Николай Ибушев, изп. директор на „Арсенал" Ад и дългогодишният деятел на културата Цвятко Цветков получиха най- високите звания за граждани- Почетен гражданин на Казанлък.
С вписване в Почетната книга бяха удостоени Рени Червенкова- директор на ПГЛПТ в Казанлък, дългогодишната председателка на Тракийското дружество „Капитан Петко войвода" Костадинка Димитрова и музикалните педагожки Стефка Денева и Елена Юлиянова.

По време на тържествената сесия бе подписан официално и Меморандум за сътрудничество между БАН и община Казанлък. Той предвижда в Казанлък да се изгради  16-тият регионален център на  БАН. Подписи под Меморандума положиха  председателят на БАн акад. Стефан Воденичаров и кметът на община Казанлък Галина Стоянова.


Постигнахме не малко, има още какво да работим в Общината, за да гледаме в една посока. Благополучието на Казанлък е наша мисия и кауза, заяви в празничното си слово кметът на Казанлък.


От днес до неделя 7-ми юни са кулминационните дни от тазгодишния 112 Празник на розата.
150 хиляди са туристите, посетили Казанлък през миналата година, в рамките на Празника на розата. Расте интересът към града и района, заяви още кметът на Казанлък.