Нови обитатели в Спасителния център
Нови обитатели в Спасителния център / netinfo
През изминалата седмица Спасителният център за диви животни на Зелени Балкани се сдоби с нови и изключително интересни обитатели – млад мъжки Брадат лешояд и възрастен женски Царски орел. Брадатият лешояд (Gypaetus barbatus) бе предоставен от размножителен център на фондацията за консервация на Брадатия лешояд, Австрия, с любезното съдействие на д-р Ханс Фрей. Птицата ще бъде включена в програмата за реинтродукция на изчезналия като гнездящ вид от България Брадат лешояд.

Втората птица, царският орел (Aquila heliaca), е предоставен от природозащитници от Румъния. Птицата е била конфискувана и отглеждана във волиерни условия повече от 5 години. След преодоляването на множество бюрократични проблеми птицата е транспортирана в Спасителния център на Зелени Балкани, съобщават от Центъра.

За вземането на новите обитатели екип на Спасителния център посети Австрия и Румъния. Към настоящия момент и двете птици са настанени в специално построени клетки в Спасителния център и вече привикват към новия си дом.