Над 90 пожара в сухи треви само за седмица в областта
Над 90 пожара в сухи треви само за седмица в областта / ОД на МВР - Стара Загора

93 пожара в сухи треви са гасили огнеборците от областта през последната седмица
Само в неделния ден запалванията на сухи треви и отпадъци в областта са били над 30.

112 произшествия са обслужили огнеборците от Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" само за седем дни - от 3 до 9 февруари.
За същия период на предходната година произшествията са били едва 40.

Увеличаването на пожарите в сухи треви са характерни за сезона, при настъпващо засушаване и затопляне.Освен с голям разход на ресурси за пожарните служби те са свързани и с висок риск да прераснат в горски пожари или да обхванат трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки. Обилният дим, който се отделя при горенето на растителни остатъци често става причина за пътно транспортни произшествия, особено през нощта.

Най-често тези пожари са предизвикани от умишлено палене на огън в близост до горски масиви и земеделски имоти, независимо от забраната за изгаряне на стърнища и пасища.

За да се намали риска от развитие на пожари със сериозни икономически и екологични последици, огнеборците препоръчват гражданите да почистят сухата растителност и горимите отпадъци на разстояние 5 метра около сгради, вили, открити складове, промишлени, търговски обекти и стопанските дворове и сеновали и от терасите на апартаментите. Да се проявява изключителна предпазливост и при палене на огън за битови цели в селските дворове - при готвене, приготвяне на зимнина и др. При никакви обстоятелства да не се предприема запалване на слогове, поляни, крайпътни ивици, в междублоковите пространства, където има паркирани много автомобили, както и близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.

Част от запалванията в последните дни са причинени при детска игра и това носи особен риск огънят бързо да излезе от контрол и да пострада дете.

Пожарникарите припомнят, че кметовете на населените места имат ангажимента да осигурят негорими ивици около сметищата и гробищните паркове.

При откриване на признаци на запалвания да се търси най-бързата възможност за подаване на сигнал на тел. 160 или на тел. 112.