компютър
компютър / dariknews.archive
В онлайн петиция
Само за няколко часа над 1600 души подписаха онлайн петицията срещу закриването на Дома за медико-социални грижи за деца "Мария Луиза", с.Бузовград.

С решение на Министерство на труда и социалната политика се закрива ДМСГ за деца, лишени от родителски грижи в с. Бузовград.

Децата от дома имат тежки физически и умствени увреждания и за тях са необходими денонощни медицински грижи, рехабилитация и лечение, каквито до момента успешно са полагани от професионалистите в дома.

Там е изградена база, за да се предложи най- добри условия за живот на тези деца. В този случай, политиката на деинституционализация на децата представлява преместването от един добре уреден за децата дом, по- голям дом с неясни условия и качества. Така те ще бъдат стресирани, лишени единствените им любими хора в живота.

Нека не позволяваме това да се случи! Благодаря, че дадохте Вашия глас за една достойна кауза“, призовават в петицията, която може да подкрепите на Да спрем закриването на Дома за медико-социални грижи за деца "Мария Луиза", с.Бузовград - Peticiq.com .

15 деца с тежки физически увреждания трябва да напуснат дома за медико-социални грижи в Старозагорското село Бузовград. Разпореждането това да се случи е пристигнало тази седмица. Децата трябва да бъдат транспортирани в различни части на България до края на годината. „Тези деца също са наши. Ние говорим за тях като деца, но повече от тях са над 18-годишна възраст. За тях трябва да се полагат тежки грижи и това е специфична работа. Да ги изпращаме по всички краища на България в момент на епидемия е странно“, обясни  д-р Ивелина Панова.

В социалните мрежи медицинската сестра Янка Димова, която се грижи за децата от Дома 41 години споделя:

Работя с нашите деца 41 години.Всички ги определят като деца със специфични нужди.Аз ще го кажа с прости думи-

Всяко предпочита определено положение в леглото. Храни се по различен начин, нямаш общо с нормалното.Прави гърч по различен начин.Реагира на различни лекарства.

Благодарение на отличните ни лекари, прилагащи адекватно и индивидуално лечение на всяко дете, децата с много тежки заболявания са живи дори до 24 г.
Но опитът да ,, усещаш" е трупан с години- от тяхното постъпване.Не става за ден...

На нас всеки звук, който издават ни,, говори"- недоволство, болка, неспокойствие, наближаващ гърч, наближаващо заболяване, дори без да има ясни симптоми.

Сега, посред зима, от днес за утре, по време на пандемия ВИЕ с огромна ,, грижа" тръгвате да превозвате тежко болни деца из страната и застрашавате живота им и без това висящ на косъм.

Между другото, един от домовете ,които споменахте е с Ковид.

Затривате прекрасна база и отлични грижи и ги заменяте с незнайно какво.Защо???Защото идея си нямате какво вършите.Ами да бяхте хвърлили един поглед...Защо ли пък да се хабите. Пир по време на чума.Това е положението“.