сесия Стара Загора
сесия Стара Загора / netinfo
Над 10 инвеститори до момента са проявили интерес да се развиват в „Индустриална зона Загоре“, която ще се изгражда край Стара Загора. Държавно предприятие има готовност да извърши дейностите по изграждане на инфраструктурата, а през следващата седмица предстои среща с Министерството на икономиката и Национална компания индустриални зони, за да се финализира процеса по прехвърляне на 50% от акциите на Общинското дружество на държавата. Това заяви кметът Живко Тодоров на редовната сесия на Общинския съвет в Стара Загора.

Съветниците подкрепиха предложението за възмездно прехвърляне на 2 429 148 броя акции от капитала на „Индустриална зона Загоре“ ЕАД, на Национална компания индустриални зони ЕАД. Получената от държавата сума от над 2,4 млн. лева ще влезе в общинското дружество и ще бъде използвана за изграждане на инфраструктурата. Общината участва с апортна вноска - терен от 115 дка в кв. "Зора", в близост до магазин "Метро", като според оценката цената му е около 5 млн. лв. „Има готовност за съдействие от икономическото ведомство това да се случи по най- бързия начин и зоната да бъде готова за нови инвеститори възможно най-скоро“, уточни Тодоров.

„Благодарение на тези средства ще започнем изграждането на инфраструктурата, ще бъдат осигурени средства за издържане на дейностите на избрания управителен борд, по популяризиране на зоната и търсене на инвеститори. Бордът  ще идва периодично в ОбС, за да дава отчет за похарчените стредства и резултата от тяхната дейност“, мотивира предложението си кметът.

Едно от най-големите предимства на бъдещата индустриална зона е комуникативността на терена, върху който ще бъде изградена. В близост до обекта преминават линии на градския транспорт, мястото е обезпечено с електрозахранване и водоснабдяване. Според експертите налице е всичко необходимо за изграждане на работеща инфраструктура в зоната.