Мълчаливците по казуса Тракия трейд са 30, не 1
Мълчаливците по казуса Тракия трейд са 30, не 1 / kazanlak.com

Не едно, а 30 са лицата, които следва да говорят по сделката с „Тракия Трейд", заради която общината в Казанлък сега ще тегли кредит и ще плаща, заяви днес председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов. Той, заедно с представители на политическото ръководство на партия ГЕРБ на пресконференция отговориха на твърдения от разпространената Позиция на БСП в Казанлък от миналата седмица, по повод извършената сделка преди 7 години от тогавашния кмет на община Казанлък Стефан Дамянов, със санкцията на Общинския съвет от същия период.

След продължил 3 години съдебен спор, към днешна дата Общината в Казанлък ще трябва да тегли кредит, за да върне 3,3 млн. лева- главница и лихви на фирмата, платила през 2007-ма година близо 2 милиона за строеж на бъдещ казанлъшки МОЛ. МОЛ и към дата днешна няма, а при положение, че общинските съветници позволят тегленето на кредит за разплащане с фирмата „Тракия трейд", то общинската хазна след 6 години ще олекне с 5,2 млн. лева.


С цел гражданите да научат истината за въпросната сделка, от днес на сайта на Общинския съвет в Казанлък са качени всички документи по сделката, които са над 100 страници.
Единствено не е качен документът с данъчната оценка на тогавашния имот, превърнал се в настояща огромна дупка - сграда на бившата Инфекциозна болница.
Сред публикуваните материали е и списък с имената на общинските съветници, подкрепили сделката, становище на тогавашния главен архитект, споразумението между Община Казанлък и настоящия кмет Галина Стоянова и представителя „ на Тракия трейд" Тодор Колев за отнасяне на спора в Търговския арбитраж и други.


ГЕРБ няма никаква вина за тези 3,3 милиона по казуса „Тракия Трейд", заяви Аксения Тилева, ексдепутат в 42-то Народно събрание и член на ГЕРБ. ГЕРБ не носи никаква отговорност за тези зулуми в общината, допълни тя, като посочи, че не е ясно от финансовите документи , останали в общинската администрация за какво точно са похарчени тези близо 2 милиона лева, платени през 2007-ва година от фирмата на общината.


Милиони са идвали по това време в общинската хазна от приватизация, това не е единствената сделка със суми за над 1 милион лева, каза Николай Златанов, като покани всеки заитересован да отиде в Община Казанлък и проучи за какво са били разходвани парите. Това, което е построено през годината на продажбата, 2007-ма е само гаровия площад за около 200 хиляди лева, подчерта Аксения Тилева.


Позицията на БСП, изразена на специална пресконференция миналата седмица, от ГЕРБ определиха като „гузен не гонен бяга", а че впечатлението, което тя оставяла у хората било за „солидарен опит да се прикрие лична отговорност на отделни хора" .
Винаги когато БСП е била на власт в общината са се случвали катастрофични събития, от рода на „дупката", заяви Нено Влайков, от ръководството на ГЕРБ в Казанлък.


От партията уточниха , че в казуса „Тракия трейд" няма нито един документ, който да носи секретен характер или класифицирана информация и това да е пречка с него да се запознаят съветниците. Последното бе казано в отговор на упрека на БСП -Казанлък, че не са знаели за проблема с „Тракия трейд" и настоящата общинска управа е крила съдебния казус години наред.