Млад виртуоз от Стара Загора с Голямата награда от Международен детски фестивал
Млад виртуоз от Стара Загора с Голямата награда от Международен детски фестивал / Община Стара Загора

Единадесетокласникът Стоян Караиванов от ГПЧЕ „Ромен Ролан" в Стара Загора спечели Голямата награда в раздел „Класическа музика" на Международния детски фестивал „Млади таланти" в София. В него тази година взеха участие над 3000 души. В своята категория Стоян се пребори с 54 музиканти и състави.

Той спечели симпатиите на журито с авторската си композиция за акордеон „Музата". Освен оригиналната пиеса на гала-концерта на лауреатите в НДК Стоян изпълни и „Соната № 2" от Владислав Золотарьов.

Впечатляващ е неговият музикален инструмент, който му позволява да изпълнява барокова, класическа и съвременна музика. Стоян е възпитаник на Здравка Андреева, преподавател по акордеон в НУМТИ „Добрин Петков" в Пловдив.
Младият музикант се радва на овации още от 4-годишна възраст, когато застава пред пианото. Проявява интерес към цигулката, а акордеонът се превръща в изключително успешно средство за трупане на награди и призови места от престижни национални и интернационални конкурси.

Неведнъж участва в международни майсторски класове на проф. Мие Мики - зам.-ректор на Университета за изящни изкуства в гр. Есен, Германия, и проф. Фридрих Липс - завеждащ катедрата по акордеон и баян в Руската музикална академия „Гнесин" в Москва (РМА). След срещата си с българския акордеонист, професор Липс остава очарован от възможностите на Стоян и го кани да стане част от неговия клас в РМА.

Събитието бе организирано от Националния дворец на децата и МОН.