храм в Затвора
храм в Затвора / Старозагорска митрополия
В навечерието на Никулден, на 5 декември от  10:30 часа, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи водосвет в храм „Св. Николай Мирликийски". Той се намира на територията на Старозагорския затвор.

Църковният обред е предназначен за здравето и благоденствието на лишените от свобода и работещите с тях. Очаква се да присъстват представители на ГДИН, МВР, съдилища, Областна администрация, община.

Най-големият храм в местата за лишаване от свобода  „Св. Николай“ се намира  в централния корпус и е осветен преди 15 години. През 2018 година, отново в навечерието на Никулден, Старозагорският митрополит Киприан служи в храма. Тогава за първи път от 1944 година насам лишен от свобода бе подстриган за иподякон в храм, намиращ се на територията на затвор у нас. 

Служението в Старозагорския затвор започва още преди 1944 година. С идването на атеистичния период обаче на мястото за уединение с Бога се построяват килии за осъдените на смърт. През 1994 година, на Гергьовден, тогавашният Старозагорски митрополит Панкратий поставя нови основи на затворническото служение с освещаването на нов параклис.