Министър Гагаузов откри Главен колектор
Министър Гагаузов откри Главен колектор / netinfo
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов присъства на откриването на Главен канализационен Колектор в квартал “Кольо Ганчев”, който е част от проекта „Изграждане на пречиствателни станции в Стара Загора, в басейна на река Марица”.

Финансирането на Главния канализационен Колектор е на стойност 4.6 милиона евро.

Този проект от своя страна пък е част от Предприсъединителната програма ИСПА, която е създадена за постигане на приоритетите в областта на околната среда и инфраструктурата, залегнали в Партньорствата за присъединяване на страните кандидатки от Централна и Източна Европа. Проекта, който се реализира в Стара Загора има за цел подобряване на качеството на водата в басейна на река Марица.

Друг компонент от Проекта е изграждането на пречиствателна станция, което се забави повече от година.

“Има наистина изоставане на стоежа по изгражденето на пречиствателната станция, защото фирмата изпълнител има финансови затруднения, но въпреки забавянето ще се влезе график. Няма да има нов конкурс за фирма изпълнител. Най – късно до май или юни ще бъде довършена пречиствателната станция”, обеща министър Гагаузов.

Гагаузов коментира и процеса на изграждане на втори поход към магистрала “Тракия”.

“За мен политическото решение е взето, остава техническото. Има съгласието на министър-председателя Сергей Станишев, аз също съм заявил, че обекта трябва да се прави. Въперосът е вече към Национална Агенция “Пътна инфраструктура”, която трябва да доведе този проект до започване и завършване”.