/ netinfo
Миньори и енергетици на митинг в защита на работните места
99801
Миньори и енергетици на митинг в защита на работните места
  • Миньори и енергетици на митинг в защита на работните места
Защита на работните места и конкретни мерки за спасение на българската енергетика ще поискат миньори и енергетици от КНСБ на протестен митинг. Той ще се проведе утре от 10:00 часа в Раднево, където синдикалистите очакват отговор от ресорния министър Теменужка Петкова какви са  конкретните ангажименти, които държавата поема за осигуряване бъдещото развитие на комплекса до изчерпване на въглищните запаси.
 
Хората в комплекса се страхуват за бъдещето си, а напрежението ескалира от няколко месеца, е мнението на синдикалните лидери в Мини Марица-изток и ТЕЦ 2. Те се опасяват, че след една година хиляди семейства ще останат без прехрана.

На въпрос дали се готвят мащабни съкращения в ММИ, министър Петкова отговори отрицателно, но до 2020 година. Затова, митингът е един старт за запазване на работните ни места, е мнението на председателя на ДСО на КНСБ при "Мини Марица - изток" ЕАД Наско Митев.

Необходим е механизъм, който да ни дава сигурност напред в годините, категоричен е и колегата му от ТЕЦ 2 Деян Дяков. Миньори и енергетици от комплекса вече не вярват на обещания, а настояват за конкретен документ за цялостната визия за развитието на енергетиката в срок до 2050 година.
 
Едно от исканията на протестиращите е ясна позиция на страната ни срещу завишаването на екоизискванията, която да бъде изразена на конференцията по изменението на климата в Катовице. Българската делегация ще се води от президента Румен Радев, но синдикалните лидери изразиха своите притеснения за изхода от форума, който по думите им е закъснял, тъй като активната позиция на България все още не е официално известна.
 
Яснота по държавната позиция се очаква в петък, когато президентът Румен Радев ще се срещне с двамата синдикални лидери Пламен Димитров и Димитър Манолов.
 
Синдикалисти от КТ „Подкрепа” излизат също на протест, но в София на 29 ноември.