Мечката Белла роди за десети път три мечета
Мечката Белла роди за десети път три мечета / Община Стара Загора

Мечката Белла от зоологическата градина в старозагорския парк „Аязмото" роди за десети път на 14 януари 2012 г. Едва днес обаче служителите успяха да видят, че е станала майка на три рожби, които по тяхна преценка тежат по около 300 грама.

За първи път тази година Белла ражда толкова рано, обикновено това става във втората половина на месеца, коментира управителят д-р Радослав Михайлов. Малките се раждат безпомощни и майката не се отделят от тях, докато поотраснат през студените зимни месеци. Обикновено през месец май за първи път малките мечета излизат навън за радост на посетителите на зоологическата градина. Едва на втората година майката започва да отделя мечетата от себе си. В природата мечките раждат през година, но откакто е в зоопарка Белла ражда всеки януари.

Петнайсетгодишната Белла е в старозагорския зоопарк от 19 февруари 2002 г. и пристига тук след „артистична кариера" в софийски цирк. Заедно с партньора си Марк Антоний, който е по-възрастен с 6 години, са дали живот на двайсетина мечета. Повечето са разменени за животни от други зоопаркове, обяснява Михайлов и уточнява, че така са се сдобили с тигрите, австралийското ему, женския рис и др.

Старозагорският зоопарк е създаден през 1957 г., един от най-големите в страната и лицензиран за отглеждане на диви животни извън естествените им обиталища в природата. На обща площ от 240 дка посетителите могат да видят около 400 животни от 80 различни вида.