М. Кунгюн: Няма основание за гробищни паркове на етническа основа
М. Кунгюн: Няма основание за гробищни паркове на етническа основа / Д.Бобева
Не смятам, че има основание на етническа основа да се претендира за създаване на гробищни паркове, заяви специално за “Дарик” лидерът на Национално турско обединение Мендерс Кунгюн.

Той каза това по повод дебатите в комисии на Общинския съвет на Казанлък по отношение отреждането на мюсюлмански гробищен парк и крайното решение по въпроса на Комисията за защита от дискриминацията.

Според Кунгюн, в Закона за вероизповеданията е казано, че право на гробищни паркове имат религиозните общности и вероизповедания, но етническите групи не могат да се възползват от тази трактовка и да претендират за подкрепа. По думите му, в този смисъл са неоснователни исканията на някои групи от Казанлъшко за обособяване на помашки гробища. Лидерът на турското обединение е категоричен, че този проблем е в следствие от липсата на закон за обредната дейност в страната. В момента това се решава и определя с местни наредби.

Преди две години пет мюсюлмански организации от Казанлък сезираха Комисията за защита от дискриминацията за липсата на гробищен парк за мюслманите в Казанлъшко. Такъв е съществувал до 1970 година. Миналата седмица със свое решние Комисията за защита от дикриминацята реши, че на територията на община Казанлък няма дикриминация на етническа основа.

Съществува воля общинската администрация да реши проблема с терена за мюсюлмански гробищен парк.