„Кръв и зрелища в Стара Загора
„Кръв и зрелища в Стара Загора / DarikNews, архив

„Кръв и зрелища" или "Августа Траяна и гладиаторските борби в Римска Тракия" са темите, които ще бъдат представени на традиционните срещи в четвъртък в Регионалния исторически музей в Стара Загора. На 26 април от 17:30 часа гост-лектор ще бъде доц. д-р Людмил Вагалински - директор на Националния археологически институт с музей при БАН, София.

Погребален ритуал или зрелищни игри са били гладиаторските борби? Има ли доказателства за гладиаторски представления в нашите земи? Отговори на тези и други въпроси ще даде най-добрият изследвач по темата, автор на монографията „Кръв и зрелища. Спортни и гладиаторски игри в Елинистическа и Римска Тракия ". Той не се бои да оспорва вече наложени научни хипотези.

Доц. д-р Людмил Вагалински е магистър по история със специализации по археология и реторика в Софийски университет "Св. Климент Охридски", докторант в секция Антична археология на НАИМ, със специализации в Мюнхен и Берлин. Научните му интереси обхващат Източна и Централна Европа през І в. пр.н.е. до начало на VІІ в. от н.е. с акценти: Тракия в навечерието на завладяването u от Римската държава, Долнодунавският лимес и Велико преселение на народите ІV-VІ в. Входът е свободен.