Крън- най- желаното село за кметуване в Казанлъшко
Крън- най- желаното село за кметуване в Казанлъшко / Иван Бонев- Казанлък Инфо

Сериозен е и напливът от кандидати за кметове на 16-сет от общо 19-се населени места в община Казанлък. Общият им брой е 72, като най- много мераклии за кметове има в село Крън- там кандидати са 11 на брой. Толкова са и кандидатите за кметове на Община Казанлък.


Мераклии да поемат селските работи в Крън са издигнати от ГЕРБ, Комунистическата партия на България, ПП, „Зелените", ПП „ Партия на зелените", НДСВ, БСП, от местната коалиция, основана от кмета на Казанлък Стефан Дамянов, „ За гражданско управление", от ДПС, от Синята коалиция, от Атака и от Единната народна партия. Според местни анализатори, една от причините за големия брой кандидати за кметове на село Крън е, че досегашната кметска управа имаше амбицията да превърне селото в град.
Осем са кандидати за кметове на другото голямо село в община Казанлък- Енина, по 6 кандидати има за кметове в селата Розово и Шейново. Петима са кандидат-кметовете за село Ръжена, по 4-ма в селата Бузовград, Горно Черковище, Копринка, Овощник, Ясеново и Черганово. По трима кандидати има за кметове на Дунавци, Кънчево и Хаджидимитрово. Без интрига ще са изборите в Шипка, защото там има само един-единствен кандидат за кмет и той е от партия ГЕРБ.


Съгласно новият Изборен кодекс, в три села от община Казанлък, където живеят по списък по-малко от 350 човека, няма да се провеждат избори за селски кметове. Там ще се назначават кметски наместници от новоизбрания общински кмет. Селата без свои кметове ще са Голямо Дряново, Средногорово и Горно Изворово. Досегашните им наместници, с изключение на този на Голямо Дряново, ще се борят за места в Общинския съвет на Казанлък, като част от листата на МК „За гражданско управление".


На изборите за президент и вицепрезидент и местни органи на властта, насрочени с Указ на президента за 23-ти октомври тази година жителите на община Казанлък ще гласуват в 86 избирателни секции. В тях ще са ангажирани общо 775 члена. За трудно подвижните избиратели ще бъде сформирана подвижна секция за гласуване.
По официални данни на ГРАО -Казанлък се оказва, че в общината с 3 046 ще са повече избирателите, с право на глас в изборите за президент, в сравнение с изборите за съветници и кметове на общини и населени места. Президентският вот е право на 71 472 жители на община Казанлък, а местният - на 68 426 човека.