Корона с рубини и смарагди ще кичи главата на новата казанлъшка царица Роза
Корона с рубини и смарагди ще кичи главата на новата казанлъшка царица Роза / ПРЕС ТВ

Нова корона ще кичи главата на тазгодишната царица Роза в Казанлък.
Короната е дело на бижутери от "Алтънбаш", по поръчка на казанлъшкия бизнесмен Стефан Станев.
Новата корона на царица Роза е на 5 етажа, изработена е от титан и бяло радиево покритие, с 3 червени рубина, 31смарагда и осеяна с 508 камъни "Сваровски".
Цената на короната е 4 цифрена сума, а заедно с останалите две по-малки- сумата за трите корони е 5 цифрена.
За изработката им,по думите на Станев, са били нужни повече от 6 месеца.


Новата корана на тазгодишната царица Роза идва на практика с 2 годишно закъснение, тъй като още преди 2 години Станев имаше намерение да дари на Община Казанлък нова корона за царицата.
За конкурса през 2011 година бизнесменът се надяваше испански и португалски бижутери да се справят със задачата, но предложените от тях варианти за царското украшение не били добри.
С майсторите на новата корона той се запознава случайно, тъй като делят близки офиси в столицата.
Освен майсторски изработената и уникална корона от рубини на новата царица Роза, Стефан Станев е поръчал и ще дари на общината още две по-малки, съответно на 4 и 3 етажа идентични корони за двете подгласнички на Царицата на цветята.


Преди тази рубинена корона казанлъшките царици кичеха главите си със сребърни корони, изработени от бижутера Любо Дудев. Първата е по-семпла и се използва от цариците до 1992 година. Поръчана е на бижутера от тогавашния кмет на Казанлък Станчо Коев.
Тя представлява изящен венец от сребро, с две преплетени розови клонки. Заедно със сребърната киара върви и комплект масивни обици с рози и гривна. Втората  корона, с която до миналата година се кипри царицата е също от сребро, проба 925 и дебелина 0,8 мм.

Нуждата от втора корона за казанлъшката първа хубавица отдавна е известна на общинската власт в Казанлък, тъй като по протокол обикновено съвпадат като време традиционният гастрол на предходната царица Роза в Япония с избора в Казанлък на нейна приемничка.
Така на практика се налагаше старата царица да отнася оригинала на короната със себе си, а новата да се коронясва с обикновена киара и едва за празника на розата да се кичи с истинската корона на царица.
Подобна дилема съществува и по отношение на царските одежди.

За първи път преди година домакините на царица роза в Япония закупиха царска рокля за девойката, тъй като по същото време в Казанлък премяната на царицата беше нужна за нейната приемничка.

Любопитен факт е, че първата царица Роза на Казанлък, избрана през 1968 година Радка Христова също носи на главата си корона, но от плат, който покрива изрязан с три върха картон.
Новата рубинена корана на тазгодишната царица Роза е 4-та от възстановяването на празника на розата в Казанлък през 1968 година.


22 са тазгодишните претендентки за царица Роза . Коя ще се окичи с титлата и ще има честта да сложи първа новата рубинена корона на главата си, ще стане ясно в петък- 10-ти май в Казанълк.
Новата царица ще дефилира по улиците на града на розите на 2-ри юни. Тогава в Казанлък ще се отбележи юбилейния празник на розата - 110 години от първото честване през 1903 година.