ВМРО
ВМРО / Dariknews.bg
Програмата на ВМРО за образованата раждаемост е още от месец март, припомниха от старозагорската организация. „Нямаме патент за нея, но ще кажа на колегите от другите политически партии, които се опитват да я представят за своя – нека бъдем коректни. Земеделски Народен съюз направиха своя програма, а именно те говорят за политическа хигиена”, коментира общинският съветник Антон Андонов.

В основата на документа е подкрепата на българските семейства и срещу демографската криза-сериозен проблем в обществото ни през последните години. Длъжни сме да предприемем мерки, убедени са от ВМРО и припомниха предложението си за финансова помощ от 1000 лева при новородено дете, независимо кое по ред е в семейството, но до трето. За да се справим с демографския срив годишно в Стара Загора трябва да се раждат минимум 2 000 деца, а само за изминалата година новородените са едва 1394, посочи общинският председател на ВМРО Евден Николов.

Да бъде създаден Фонд „Бъдеще за Стара Загора”, е другото предложение на местната организация, което те предлагат да бъде включено в новия бюджет. Идеята е общината да отпуска стипендии в размер на 100 лева месечно за даровити деца, като предварителните разчети сочат, че това би струвало  по 50 – 60 000 лева месечно.

От ВМРО коментираха и отказа на общинските съветници от ЗНС да подкрепят увеличението на такса смет и позицията на председателя на Общинския съвет Мария Динева. 

„Какво е да си коректен партньор? Когато искаш да управляваш заедно, да предявиш претенции за Председателското място в Общинския съвет, когато продължаваш да искаш и зам.-кметско място или когато политическата ти хигиена стига до там, че да казваш на по-големия си партньор постфактум, че имаш ангажименти към избирателите си относно едно, второ и трето. Има две хипотези, дами и господа земеделци:или си в тюрлю гювеча от партии, които не подкрепят основната политическа сила в Общинския съвет и напускаш постовете, които заемаш, или подкрепяш непопулярните мерки, които се налагат понякога“, е официалната позиция на ВМРО.

Те са категорични, че няма как да се избяга от увеличението на такса смет и предлагат да бъде създадена комисия, която да разгледа и разработи методика за това."Тази такса ще направи "дупка" от 1,3 млн лева в бюджета, което ще ореже доста голяма част от планираните от администрацията проекти. Призовавам колегите да създадем комисия, тя да поработи 3-4 месеца и тогава да се направи точна методика за събирането на такса-смет“, обясни Антон Андонов.