Казанлъшки ученици връчиха 134 послания за Свободата
Казанлъшки ученици връчиха 134 послания за Свободата / Община Казанлък

В Казанлък се проведе тържествена церемония по отбелязване на националния празник. Кметът Галина Стоянова подчерта, че нашият град има особена заслуга към изготвянето на самия мирен договор. Веднага след Освобождението на града на 8 януари 1878 г., в Папазовата къща се разполага Главната квартира на руската армия и именно тук се водят първите преговори за условията на бъдещия мирен договор , подписан по-късно в цариградското предградие Сан Стефано. Преди 134 години Казанлък посреща новината за Освобождението с камбанен звън и с думите на архийереския наместник Стефан Бозов, съратник на Васил Левски: „3 март е най-великият ден в историята на българския народ".

На площад „Севтополис" тържествено бе издигнато националното знаме, а ученици от ХГ „Св.св. Кирил и Методий" връчиха на кмета Галина Стоянова 134 послания за Свободата, подредени като националния трибагреник. Накрая , както се полага на 3 март, гражданите се хванаха на голямо празнично хоро с танцьорите от ансамбъл за народни песни и танци „Искра".

По случай празника, в Община Казанлък поздравителни адреси бяха получени от заместник-председателя на 41-то НС Георги Пирински, от министъра на външните работи Николай Младенов, от кмета на побратимения на Казанлък руски град Толияти, от посланика на Украйна у нас Микола Балтажи, от изп. директор на НСОРБ Гинка Чавдарова.