Казанлъшката кметица към администрацията: Усмихвайте се!.
Казанлъшката кметица към администрацията: Усмихвайте се!. / И.Бонев- архив

Казанлък си има своята първа кметица в местната история и това е Галина Стоянова, издигната от партия ГЕРБ.

Досегашната зам. областна управителка спечели на балотаж 20 775 действителни гласа от жителите на община Казанлък, срещу 10 436 за нейния опонент от БСП Васил Самарски. Данните са окончателни и са от ОИК Казанлък.
Общият брой на подадените действителни бюлетини във втория тур на изборите, проведени в община Казанлък е 31 211, недействителните са 1024, съобщи Иванка Русенова, председател на ОИК - Казанлък.


48,12% от избирателите или 32 235 души в Община Казанлък се явиха пред урните на балотажа в неделя. Те бяха с 5% по-малко от гласувалите миналата неделя.
18 927 гласа казанлъчани подадоха вота си  за кандидат-президентската двойка Росен Плевнелиев - Маргарита Попова и 12 691 - за Ивайло Калфин - Стефан Данаилов Данаилов.
На първата си пресконференция като кмет Галина Стоянова  благодари на всички, които са показали ясно волята и желанието си община Казанлък да се управлява с нова визия и са показали, че приемат основното й послание- „Да си върнем самочувствието". Това, според Стоянова, не е фалшиво изречение, а кауза, защото „има с какво да се гордеем".
Тя декларира воля да работи с всички институции и политически сили и призова партиите в новия Общински съвет да се обединят и да работят така, щото Казанлък да е кауза за всички и да се превърне в град- образец за всички.
Галина Стоянова определи своите два най- важни приоритета в следващите седмици: стартиране на финансова проверка на община Казанлък и работа за новия бюджет. Тя заяви също, че особено много ще държи в новия бюджет да се изпълни обещанието - всички кметства да имат делегирани бюджети, които кметовете на населени места да разходват по целесъобразност и тяхна преценка.


До края на месеца ще бъде факт новият екип на кметицата на Казанлък. Преди това Галина Стоянова бе категорична, че сформираният нов  Общински съвет ще трябва да приеме новата структура на общинската администрация.


В специално обръщение към служителите в общинската администрация, Галина Стоянова ги прикани повече да се усмихват, да посрещат хората с усмивка и да свършват работата, за която те са дошли. Тя обеща, че ще бъде кмет на цялата администрация и на всички граждани, които работят със сърце и съзнание и гарантира срещу това морално удовлетворение.
Вие ме познавате, допълни тя.


В новия екип на кметицата на Казанлък, който ще е факт до края на ноември, ще влезнат „преимуществено млади хора, но и хора с опит", подчерта тя.
На въпрос кой ще поеме овакантения пост на Стоянова в Областна администрация, където тя бе зам. областен управител, кметицата на Казанлък бе лаконична: ще направя всичко възможно да си запазим позициите в Областната администрация".


След балотажа в неделя ГЕРБ в община Казанлък разполага с 15 кмета на населени места , 15 общински съветника в местния парламент и една кметица на община. Това е рекорд за нас, обяви председателят на Предизборния щаб на ГЕРБ Нено Влайков.


„ Младостта и ентусиазма спечелиха тази кауза", обяви на свой ред Галина Стоянова, кмет на община Казанлък.

Стоянова подкани представителите на политическите партии да си свалят предизборните материали от улиците на Казанлък, които " го загрозяват" и напомни, че знае санкциите, които трябва да наложи за всички, които не спазват правилата и законите. Тя уточни, че няма да се поддаде нито на лични, нито на корпоративни интереси.