честване Казанлък
честване Казанлък / община Казанлък
Родолюбиви казанлъчани и гости почетоха 142-годишнина от освобождението на Казанлък, в двора на Девическия манастир „Свето Въведение Богородично“ пред паметника на загиналите 340 казанлъчани – жени, старци и деца, невинни жертви на османските орди на Сюлейман паша. Заупокойна молитва отслужиха казанлъшки свещеници, начело с архиерейския наместник отец Петко Мотев. 

честване Казанлък
община Казанлък


„Тук сме да се поклоним пред хилядите руски войни, български опълченци и цивилно население, които с кръвта си обезпечиха това освобождение“, посочи директорът на ИМ „Искра“ д-р Момчил Маринов и припомни за гордостта, която представлява самият манастир: „Първата копка на „Свето Въведение Богородично“ е поставена 1857г., точно 20 години преди обителта да се превърне в импровизиран бежански лагер, в голям военен лазарет и след това да посрещне освобождението на Казанлък на днешния ден“. Историкът разказа за януарските събития преди 142 години, когато „Казанлък е едва с една дванайста изгорени къщи, на фона на опожарена Стара Загора, Карлово, Калофер, Сопот. Седмица по-късно в Казанлък започват преговорите за освобождение между Русия и Османската империя“. 

честване Казанлък
община Казанлък


На честването присъстваха кметът Галина Стоянова, областният управител на Стара Загора Гергана Микова,председателят на Общинския съвет Николай Златанов, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, заместник-кметове, общински съветници, патриотични организации,родолюбиви граждани, казанлъшки деца и ученици.  

честване Казанлък
община Казанлък


Тържествата за Освобождението на Казанлък продължават и утре с патриотични събития за победните боеве при Шипка и Шейново.