Казанлък Мези
Казанлък Мези / община Казанлък
Стартира фестивалът „Казанлък Мези“, който ще се проведе от 30 май до 2 юни на стадион Севтополис в Казанлък, като част от 116-тите Празници на розата.
 

Казанлък Мези
община Казанлък


Световни красавици, участвали на престижния конкурс „Miss Globul“ ще посетят Долината на розите и на тракийските царе като гости на поредното издание на фестивала “Мези”. Лично моделът и водеща Гери Дончева ще бъде гид на екзотичните дами от Хонг Конг, Хаити и Узбекистан. Тяхната визита у нас е с благородна цел, свързана с подпомагането на домове за възрастни хора. VIP дамите ще имат възможността лично да се запознаят с традициите и историята на българската маслодайна роза, но и да се забавляват с балканската скара и хубавата музика на “Казанлък Мези”.
 

Казанлък Мези
община Казанлък


Още в първата вечер от фестивала в 20,00 ч. меломаните ще посрещнат рапърите Криско и Монти от Ice Cream, а на следващата вечер сцената ще нажежи очарователната Нели Петкова, в компанията на Енчев и Мариета, които също ще подгреят настроението на публиката с хитови парчета. На 1 юни от 21,00 ч. ще свирят Гъмзата и оркестър Виво Монтана, а в последния ден на фестивала посетителите на „Казанлък Мези“ ще бъдат поздравени в 21,30 ч.от сръбската емблема Бобан Здравкович и гръцкият му колега Аристос Константину с бенд и много бузукита .
 
Част от четиридневните забавления ще бъде и пеещата готвачка Камелия Воче. Тя също ще готви на място, редом до балканските си колеги, специалисти по скарата и гръцката кухня. Гласовитата дама няма да пропусне и да изпълни на живо, популярни английски и италиански песни. През уикенда организаторите са предвидили обедни фолклорни концерти на народни изпълнители, печелили първи награди на “Пирин фолк” и солисти на ансамбъл “Филип Кутев”.
 

Казанлък Мези
община Казанлък


Извън музикалната програма, “Казанлък Мези” ще представи на своите гости пътуващото читалище “Бащино огнище”, което представя изложба на тема „Българска сватба“. Друга атракция ще бъде изложението “Различната България”, гостувало вече във Вашингтон, Лондон, Брюксел, Милано и други световни дестинации. На тази изложба ще бъдат показани различни артефакти свързани с българската история: револверът на Васил Левски, автентични носии и битови предмети от всички фолклорни области у нас. Част от програмата ще са и т.нар. „хайдушки игри“. Те ще забавляват малки и големи през всеки един от дните на събитието. Организаторите са подготвили и любопитни ситуации с играта “Познавам ли моята България?”, а освен нея - и огромен лунапарк с всевъзможни атракции от блъскащи колички до брейк денс. Алеята на занаятчиите ще демонстрира за посетителите на „Казанлък Мези“ майсторските техники в грънчарството, кожарството и ножарството.