/ netinfo
За втори път Държавна опера – Стара Загора оживява със свое представление античната улица в сградата на Регионален исторически музей-Стара Загора. Там на 22 май от 20:30 часа ще бъдат представени едноактните опери „Телефонът“ и „Медиумът“ от Джан Карло Меноти.

Припомняме, че миналата година на 15 и 16 юни  за първи път на това място бе световната премиера на камерната опера „Пламъци в платната на нощта“ от гръцкия композитор Георгиус Минас.

На 22 май в „Медиумът“ и „Телефонът“ ще се представят студенти в НМА“Проф.Панчо Владигеров“ от класа по актьорско майсторство на Огнян Драганов, директор на Държавна опера-Стара Загора. Аранжимент на двете опери е на Виктор Крумов и Петър Тулешков, които ще са и диригенти на представлението. Съпроводът на пиано е на Евелина Станчовска, участва и камерен оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

„Телефонът“ или „ L,amour a trois“ , е комична опера в едно действие по текст и музика на Джан Карло Меноти.Тя е написана за продукция на „Балетното общество“ и е представена за първи път в един афиш заедно с „ Медиумът“ в театър „ Heckscher“, Ню-Йорк, 18-20 февруари 1947 год.

На Бродуей спектакълът е на 1 май 1947 год, в Ethel Barrymore Theatre, а в Метрополитън Опера има един спектакъл на 31 юли 1965 год.Операта е филмирана за австрийската телевизия през 1956 г. , а  американската продукция през 1988 г. е с участието на Упи Голдбърг. 

„Медиумът“ е кратка драматична опера в две действия по текст и музика на Джан Карло Меноти. Първата професионална продукция на операта е съвместното представяне с операта „ Телефонът“ през февруари 1947 год. в Ню-Йорк от Балетното дружество.

През 1951 год. Меноти режисира с помощта на режисьора Александър Хамид, филмова версия, наподобаваща „ черно кино“, с участието на Анна Мария Албергети. На 12 декември 1948 г. се появява и телевизионна продукция с участието на Мари Паурс по телевизионния канал Студио 1. Операта е заснета и за Австрийската телевизия.