балет
балет / netinfo
Фестивалното лято на Старозагорската опера ще се пренесе през последната седмица на месец юли на сцената на Античния форум „Августа Траяна“-Стара Загора. В рамките на традиционния фестивал „Летни музикални вечери“ на Античния форум ще бъдат представени три грандиозни концерта, които ще привлекат вниманието на почитателите на операта, на балета и на вечната музика на легендарната група Куин.

Най-доброто от изминалия впечатляващ сезон за развитието на балетната трупа на Опера Стара Загора ще представят артистите днес от 21 ч. на сцената на Античния форум. Балетната Гранд гала е по идея, постановка и режисура на Силвия Томова – ръководител на трупата.  По покана на   Силвия Томова в балетната вечер ще гостуват Мария Лозанова-Бузинку, Думитру Бузинку /Румъния/, първите солисти на Националния балет Марта Петкова, Емил Йорданов, Александър Александров, примабалерината Веса Тонова, Весела Василева – примабалерина на Русенския балет, Даниел Тичков, Зорница Петрова, Стоян Фъртунов, солистите на Балет Арабеск Мария Касабова, Валери Миленков, Филип Миланов. В балетната гала ще блеснат и  солистите на балета на  Държавна опера-Стара Загора  - Анелия Димитрова, Кремена Костова, Мария Лакка, Ромина Славова, Ивайло Янев, Златомир Колев, Йоана Влагули, Клои Александър, Семела Шкендераси, Рихо Хирано, Пенка Димитрова, Ивелина Димитрова и др. В балетната миниатюра по хореография на Йоана Влагули ще участва и Димитър Косев  –пиано. В програмата са включени трето действие от балета „Лебедово езеро“ на П. И. Чайковски, вариации, па де дьо, адажио, фрагменти от балети на Адам, Минкус, Чайковски, Обер, Бизе-Шчедрин и др., авторски хореографии на Силвия Томова, Асен Наков, Филип Миланов, Йоана Влагули и др.

Билети могат да бъдат закупени от Касите на Държавна опера-Стара Загора и ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/