Как да плащаме здравните си вноски
Как да плащаме здравните си вноски / DarikNews.bg, архив

НАП напомня на своите клиенти, че тези, които сами внасят задължителните си здравноосигурителните вноски трябва да ги превеждат до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за месец ноември 2013 г. трябва да се внесе най-късно до 25 декември 2013г. Размерът на здравноосигурителната вноски и за тази година е поне 16,80 лв., като задължително условие е преди плащането лицата да са подали и декларация обр.7. Тя се подава еднократно, като в нея лицето декларира начална дата на самоосигуряването си за здраве. По този начин направените от лицата плащания постъпват по данъчно-осигурителните им сметки и са гаранция, че същите са здравноосигурени. Само за последния месец над 1200 лица от област Стара Загора са подали декларация обр.7 и са декларирали, че се осигуряват сами за здраве.

Всеки може да провери здравния си статус през интернет, преди да посети Офис на НАП.
Собственици на фирми, счетоводители и самоосигуряващи се лица могат да проверят данните за подадените декларации и направени плащания от услугата: "Справка за задълженията и плащанията". Услугата е достъпна с електронен подпис или ПИК и дава изчерпателна информация за състоянието на данъчно-осигурителните сметки на задължените лица.

Повече помощ и информация по темата, клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация на агенцията: 0700 18 700 на цената на един разговор.