Изследват керамика с иновативна технология
Изследват керамика с иновативна технология / РИМ-Стара Загора

Четири керамични съда вече са връчени от директора на РИМ-Стара Загора д-р Ангел Динев и уредника на „Връзки с обществеността", Живко Симитев на екип начело с проф. Самуел вер Хойе, от Университета в Овиедо в Испания .

Съдовете са открити при археологически разкопки в Стара Загора, датирани са II - III в. и представляват напълно запазени: керамична чаша, гърне с похлупак и два баласамария. Те предстоят да бъдат анализирани със скенер, чийто приемници и предаватели са базирани на графен и използва терахерцови вълни. За разлика от ренгеновите, терахерцовите вълни са безвредни и нейонизиращи, а тяхната способност да проникват през неметални материали и да извличат информация за вътрешните слоеве ги прави подходящи за изследвания на култуни ценности.

Изследванията на оригинални керамични съдове с тази иновативна технология са важна част от последната фаза на проекта INSIDDE, насочен към разработването на нови методи за разкриването на неизвестни елементи при изследване културни ценности и подобряването на обмена на знания и достъпа до цифровизирани заместители на културни ресурси. Комбинацията от терахерцова технология, техники за обработване на изображения и 3D сканиране с висока резолюция са в основата на азработването и на напреднияево приложение за смартфони с добавена реалност., което ще бъде използвано в музеите и интернет портала Europeana.

Големият международен проект (10-ти по рейтинга на 7-ма рамкова програма на ЕС) включва освен българския музей и партньори от Испания, Белгия, Холандия и Италия.