Иван Иванов: България се нуждае от енергийна стабилност и независимост
Иван Иванов: България се нуждае от енергийна стабилност и независимост / DarikNews.bg, архив

Синята коалиция настоява да получи отговори на няколко важни въпроса след приключилите газови преговори с Русия-кои са отстъпките, направени от българска страна и ако има такива, защо те не бяха оповестени. Това заяви в Стара Загора депутатът Иван Иванов.

Той припомни, че сините не искат да видят "правителството на ГЕРБ, тръгнало по стъпките на руската енергийна политика, провеждана от президента Георги Първанов. Синята коалиция заяваява, че трябва да бъдат отстоявани националните интереси в областта на енергетиката, а именно-България да осигури разнообразяване на видовете енергийни източници и на доставчиците на енергийни суровини".

България ще получи енергийна стабилност и независимост, ако се стигне до добив на шистов газ в страната, убеден е Иванов.
Шистовият газ се приема за най-сериозната алтернатива на природния газ. "Ако бъдат доказани предполагаемите залежи у нас България ще има запаси за близо 10 години, твърдят специалисти. Самото добиване може да започне най-рано след 5 години. При най-добри резултати на добивите това ще доведе до значително намаляване влиянието на Русия над българската енергетика и производство, защото страната ни няма да има нужда да внася сегашното количество природен газ", разясни зам.-председателят на ДСБ и старозагорски депутат от Синята коалиция Иван Иванов.

България има предполагаеми находища от 25 млрд. куб.м. шистов газ на година. Към находището в североизточната част на страната интерес проявяват от американската компания "Шеврон".