Илия Златев и Изпълнителното бюро на ОбС на БСП хвърлиха оставки
Илия Златев и Изпълнителното бюро на ОбС на БСП хвърлиха оставки / DarikNews.bg

Председателят на Общинския съвет на БСП в Стара Загора Илия Златев и цялото Изпълнително бюро хвърлиха оставки, дни преди официалния старт на кампанията за евроизборите. Като мотив за това се изтъква сваленото доверие към общинското партийно ръководство от председателя на столетницата Сергей Станишев.

След колективно подадената оставка възникват множество въпроси, коментира досегашният общински лидер на БСП в Стара Загора Илия Златев. „За избор на нов председател, за ново Изпълнително бюро, а най-важният сред тях е кой ще води и организира цялата предизборна кампания на Коалиция за България на територията на община Стара Загора, защото с решение на Общинския съвет на БСП бях избран и за председател на изборния щаб".

В понеделник Златев не получи пълномощно за участие в консултациите за СИК. Той определи това като ясен сигнал от лидера на партията Сергей Станишев, че сваля доверие от досегашното ръководство. „Постъпката му е крайно необичайна, но не съм запознат с мотивите му. Всичко това обаче няма как да не се отрази изключително лошо на целия очакван резултат от предстоящия вот".

Нарастващото напрежение в партийната организация е от няколко месеца, в които беше провалена конференция, беше искана на няколко пъти оставката на вече бившия председател, за когото се твърди, че симпатизира на АБВ. Златев обаче е категоричен, че остава редови член на БСП и няма никакво намерение да бъде част от проекта на Първанов.

„След дълги месеци игра на криеница маските паднаха. 40 дни преди изборите едва ли е времето за радикални промени, но не е възможно да се прави кампания в обстановка на недоверие и непрекъснат отпор.

Сгъстяването на напрежението и омразата взривиха авторитета на организацията и предизвикаха негодуванието дори на най последователните и принципните по-възрастни социалисти.

Не е необходимо да правя пълен преглед на всички фактори, довели до избутването на БСП в ъгъла. Но няма как да пренебрегнем кадровата политика, назначенията на „заслужили" партийни членове в бордове, а и не само в бордове, за които някой един ден трябва да даде смислени отговори, оформянето на властови център около областния управител Живка Аладжова и председателя на Областния съвет на БСП Васил Самарски. Ще добавим и активната дейност на младите социалисти, които едва в последните седмици започнаха някаква смислена дейност, с която замениха организирането на подписки и шетането по организации за разпалване на интриги и конфликти, масираните медийни атаки на бившия председател Бойчо Биволарски и прилежащите му младежи, целящи да оплюят и злепоставят лично мен, ръководството и като цяло - организацията. Няма как да подминем и яростните коментари в интернет на хора, чиито действия и стил са известни и прозрачни, така че не е особено трудно да се разбере кои са", пише в писмо до членовете на ИБ на ОбС на БСП и до членовете на ОбС на БСП Илия Златев.

Не е необходимо колективната оставка да бъде гласувана от членовете на Общинския партиен съвет. Каква ще бъде реакцията и становището на останалите 35 членове на партийния съвет, ще стане ясно довечера на заседание.