сесия Стара Загора
сесия Стара Загора / община Стара Загора
Зам.-кметът ресор с „Устройство на територията, строителство и инвестиции“ Янчо Калоянов ще бъде временно изпълняващ длъжността кмет по време на предизборната кампания. Това решиха общинските съветници на последното за мандата си заседание. Ново временно ръководство имат населените места - Братя Кунчеви, Горно Ботево, Дълбоки, Еленино, Загоре, Змейово, Калитиново, Калояновец, Маджерито, Малка Верея, Могила, Оряховица, Преславен, Хан Аспарухово, Хрищени.

Общинските съветници приеха промени в инвестиционната програма и вътрешни компенсирани промени по бюджета на Община Стара Загора за тази година.
 
Гласувано беше преразпределение на средствата, за да се осигури финансов ресурс за изграждане на стрийт фитнес в двора на училище „Иван Вазов“ за 17 000 лева, покупка на климатик за ДГ №11„Загоре“ за 2 600 лева, изграждане на пристройка към читалище в кв.“Кольо Ганчев“ за 90 000 лева и други.
 
Със 100 000 лева от общинския бюджет ще се подпомогне подмяната на рентгенова тръба на апарат в отделение за Лъчелечение в Комплексен онкологичен център – Стара Загора. Апаратът е компютърен томограф “Siemens Somatom Sensation Оpen” и се използва както за диагностика, така и за планиране и симулация на лъчелечението на всички лъчетерапевтични апарати на територията на „КОЦ-Стара Загора“ ЕООД. Проблемът е констатиран от фирмата, която извършва сервизното обслужване на апарата, като заключението е незабавна подмяна на повредена рентгенова тръба с нова, в противен случай ще се стигне до спиране на цялата лъчетерапевтична и диагностична дейност на центъра. Цената на рентгеновата тръба е 300 000 лева, като 100 000 лева ще са за сметка на общинския бюджет.

Спряно бе застрояването на имот в кв. „Казански“, казус който бе разгледан при юлското заседание на местния парламент. Тогава бе създадена специална комисия, в която влязоха и 5-ма от старейшините. Нейната цел бе да се намери правилен подход, спиращ строежа, но и удовлетворяващ инвеститора. След проведени три заседания на комисията бе намерен вариант, който да бъде в полза на всяка от страните.

На първо и второ четене бе приета Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за извършване на търговия и услуги в Община Стара Загора. Промените касаят облекчения на условията за работа на лечебните заведения, по смисъла на Закона за лечебните заведения; здравните заведения – аптеки и дрогерии, по смисъла на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина; ветеринарномедицинските заведения и ветеринарномедицинските аптеки, по смисъла на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Мотивите на вносителите – Таньо Брайков и Стефан Анков, са продиктувани от еднаквото третиране, по смисъла на наредбата досега, на  удълженото работно време от една страна на болници, центрове за спешна медицинска помощ, аптеки, ветеринарномедицински клиники и ветеринарномедицински аптеки, а от друга – ресторанти, увеселителни и питейни заведения и подобни.  

В дневния ред на последното 47-мо заседание на местния парламент са включени над 100 точки. Приемане на годишен отчет за 2019 година, избор на представител на община Стара Загора в извънредното Общо събрание на акционерите на Индустриална зона „Загоре” и гласуване по дневния ред, заявление на Николай Диков за отчет на работата на Общинския съвет през мандат 2015-2019 година, са част от допълнителните точки, които бяха включени в днешното заседание.