/ netinfo
Отделението по Нуклеарна медицина на Комплексния онкологичен център - Стара Загора, вече разполага с нова Хибридна СПЕКТ/KT система. Тя е щадяща и позволява по-точна и прецизна диагностика на пациентите с онкологични и неонкологични заболявания. В България има шест такива апарата, всички в София.

С нова модерна техника разполага Комплексният онкоцентър в Стара Загора

Това е първият апарат извън столицата, което е изключително предимство за пациентите от нашия регион. Те ще могат да разчитат на прецизна и точна диагностика, благодарение на уникалните качества на апарата”, обясни д-р Дияна Гешева, началник на Отделението по Нуклеарна медицина.
 
Апаратурата е закупена със средства по инициатива JESSICA, част от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013г., припомни управителят на Комплексния  Онкологичния център д-р Петьо Чилингиров. „Нашите преговори и амбиции за нова апаратура започнаха веднага след придобиване на първата.

Сега финализираме един проект, който започнахме преди години с община Стара Загора и с областна администрация. Извършен бе ремонт на помещението и от декември месец ние имаме лиценз от Агенцията за ядрено регулиране за работа с тази нова апаратура.

Реализацията на проекта се случи и благодарение на нашите спонсори- Мини Марица-изток и ТЕЦ Марица-изток 2”. Пожелаваме си професионална работа и след половин година да имаме нова придобивка”.
 
„Свикнахме на всеки шест месеца в Комплексния онкологичен център да има нови апарати. Общината помогна, за да бъде осигурено адекватно лечение на болните. Нека да има по-малко хора с такива заболявания нуждаещи се от апаратурата и само добри резултати от изследванията с нея“, пожела зам.-кметът Иванка Сотирова.
 
39 400 са извършените прегледи през изминалата година в КОЦ , а близо 11 хиляди пациенти са преминали през стационара.

КОЦ
netinfo

Здравноосигурените лица се изследват по амбулаторни процедури №35 и №37 по договор с НЗОК. Здравно неосигурените пациенти и тези по желание заплащат изследванията по утвърден ценоразпис на „КОЦ - Стара Загора“ ЕООД.

При провеждане на съответното изследване, всеки пациент е необходимо да предостави индивидуалната си медицинска документация с предходни образни и нуклеарно-медицински изследвания – SPECT, SPECT/CT и PET/CT.

Пациентите се приемат за изследване след предварително записан час на регистратурата на отделението по Нуклеарна медицина на телефон 042/614 163 всеки работен ден от 07.30 до 14.00 часа.

КОЦ
netinfo


Най-бързо развиващите се образни методи са хибридните образни методи PET/CТ и SPECT/CТ. Symbia Intevo Bold e хибриден апарат, който съчетава два принципно различни метода – нуклеарно-медицински и компютър-томографски.

Предимствата на тази апаратура пред останалите образни методи е получаването на хибриден 3D образ. Това е уникално функционално морфологично изображение, което съчетава предимствата на двата метода с едновременно получаване на информация за функцията, топографията и структурата на патологично променения орган в едно изследване.

Резултатът по този начин става много по-прецизен и точен. Хибридните SPECT/CТ образи, получени от комбинирането на двата образни метода, дават до 30% по-точна диагноза в сравнение с използването само на сцинтиграфско или на компютър-томографско изследване.

С новият SPECT/CТ апарат могат да се изследват всички органи на човешкото тяло. Основното приложение е извършването на прецизна диагностика в областта на онкологичните заболявания, при тумори на гърдата, простатата, белия дроб, щитовидната жлеза и други.

Използването на SPECT/CТ апаратурата ще подобри значително ранната диагностика и стадирането на онкоболните, което е в основата на успешното, съвременно лечение.На откриването на новия апарат присъстваха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора, Таньо Брайков, председател на Общинския съвет Стара Загора, д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности. Тук бяха още народният представител Борис Кърчев и областният управител Гергана Микова

КОЦ
netinfo


Поради това, че изследването е целотелесно, едновременно с локализирането на тумора се получава и информация за близките и далечни метастази. Ранното откриване на рецидиви на онкологичното заболяване и проследяване на ефекта от приложената терапия също е голямо предимство на метода.

Хибридният апарат предлага също широки диагностични възможности и при много неонкологични заболявания в нефрологията, пулмологията, ендокринологията, неврологията, ревматологията и ортопедията. С новата апаратура ще се разширят значително диагностичните възможности с въвеждането на нови съвременни методи за диагностика.

Не на последно място с използването на хибриден SPECT/CТ апарат се намалява лъчевото натоварване на пациентите, поради прилагането нови съвременни технологии, на по-ниски дози радиофармацевтици и нискодозова компютърна томография.