И в Казанлък обсъдиха мерките при усложнена зимна обстановка
И в Казанлък обсъдиха мерките при усложнена зимна обстановка / Община Казанлък

Хората да се запасят с храна и вода и да не пътуват тези дни, отново призова кметът на Община Казанлък Галина Стоянова на заседанието на Общинския кризисен щаб. Тя запозна участниците с последните насоки за действие и допълнителни мерки, предприети от Областния кризисен щаб - Стара Загора и Министерството на вътрешните работи, предвид очакваното силно влошаване на времето от днес, с ниски температури, силен вятър и обилни снеговалежи.

Казанлъчани, при нужда, могат да сигнализират по всяко време на денонощието на Дежурен - Общински съвет - Казанлък: 0431 - 98 357 или 0887 30 17 49.

При възникване на извънредни ситуации, образуване на снежна покривка и снегонавяване, незабавно да се докладва в група ОЦ при РДПБЗН-Стара Загора на телефон 042623112 .

Инж.Иван Кьосев от Районна пътна служба - Казанлък предупреди за вероятността да бъдат затваряни пътища, ако зимната ситуация силно се влоши. Създадена е организация на прохода Шипка, в проблемни пътни участъци като Крън - местността „Светицата" - гр.Шипка и с.Шейново - с.Дунавци.. „При нулева видимост се създават предпоставки за струпване на коли и от опита си знам, че усилията се насочват вместо към разчистване на пътната настилка към вадене и местене на автомобили. Ето защо имаме готовност за затваряне на пътища.", отбеляза той. Панорамният път връх Шипка - връх Бузлуджа остава затворен до 31 март.Като проблемни селища заради силни снегонавявания и образуване на дълбоки преспи бяха посочени селата Средногорово, Горно и Долно Изворово, Енина, Ясеново, Шейново и Хаджидимитрово.

Заради многото нови туристически обекти, Галина Стоянова поиска от Пожарната пълна актуализация с Общината на списъците с хижи и хотелски бази в района на Бузлуджа и Шипка.

Инж.Никола Чалъков, директор на Общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата" апелира към управите на банки, хотели, магазини и обществени заведения в град Казанлък да имат грижа за почистване на тротоарните площи пред сградите. Той увери, че са осигурени достатъчно количества пясък и луга за опесъчаване, машините са в готовност да разчистват основните улици с приоритет пред останалите.

Предприятията, договорени за почистване на четвъртокласната пътна мрежа на територията на община Казанлък увериха, че разполагат с достатъчно машини, но предупредиха, че лошата прогноза за трайна ледено-снежна покривка е удължена до вторник.