Храмов празник отбеляза църквата в Старозагорския затвор
Храмов празник отбеляза църквата в Старозагорския затвор / Областна администрация

На 9 май, Летния Никулден, Отец Йордан Карагеоргиев отслужи молебен за здраве по повод храмовия празник на църквата „Свети Николай Мирликийски" в Старозагорския затвор.

Православният храм в затвора е построен преди почти 10 години и в него са кръстени над 1500 души, сподели отец Йордан. „Някои са предубедени, че хората в затвора са изгубили душите си. Не е така, няма непоправими неща, стига да имаш свободна воля да промениш себе си, защото злото няма битие".

В Старозагорския затвор са настанени над 1000 лишени от свобода мъже. Присъдите са от 3-месечни до доживотни. В структурата на затвора, освен централния корпус, са включени общежитията за осъдени с по-леки присъди в Стара Загора и Гълъбово, както и затворническото общежитие от закрит тип в Черна гора.

Част от лишените от свобода получиха от областния управител Живка Аладжова издание на Новия завет. „Вярата в Бог и вярата в собствените ни сили е това, което ни помага и което ни води напред в тежките ситуации", заяви Аладжова, която присъства на храмовия празник. Областният управител получи икона с лика на св. Спиридон и благодарност от отец Йордан за съдействието й православният храм „Свети Николай" в болницата отново да отвори врати след 70 години.