/ dariknews.archive
Христо Стоянов - дългогодишен служител на „Арсенал“ и художествен ръководител на фирмения едноименен ансамбъл ще получи днес най-високото японско отличие - Ордена на изгряващото слънце - „Сребърни лъчи“.

Държавното отличие на Япония, фолклористът ще получи за значим принос за активизиране на двустранния обмен с Япония и за задълбочаване на взаимното опознаване между двата народа.

Официалната церемония по удостояването на Стоянов с високото отличие е тази вечер, от 18:30 часа в посолството на Япония в България. Церемонията ще се води от посланика на Япония в България Н. Пр. Масато Ватанабе. Като жест на благодарност от своя страна, художественият ръководител на „Арсенал“ ще подари на своите японски почитатели и приятели създадена лично от него песен, под името „Песен за човека“.

Песента ще се изпълни за пръв път тази вечер от ансамбъл „Арсенал“. „Това е моят труд. Така приемам тази награда. Но тя не е само моя. Тази награда е на всички танцьори от ансамбъл "Арсенал" през всичките изминали години, на ръководството на "Арсенал", което винаги е било зад гърба ни и ни е подкрепяло, на дипломатите на Япония у нас и на българските в Япония, на всички, на които развитието на двустранните отношения е кауза".

Така коментира новината за високата чест, оказана му от Правителството на Япония, главният художествен ръководител на ансамбъл "Арсенал" Христо Стоянов. С удостояването си с високото държавно отличие на Япония, Христо Стоянов става деветият бълтарин, носител на този престижен орден.