Хелоуин е
Хелоуин е / DarikNews, архив

На 31 октомври в САЩ и цял свят отбелязват Хелоуин. На този празник традицията повелява да се маскираш със страховит костюм и да погодиш някой номер на съседите в квартала. Дълбаят се тиквени фенери, а вечерта купонът се пренася на маскени партита, разказват се страшни истории, а любителите на киното се събират да гледат филми на ужасите.

Макар символ на Хелоуин да е тиквата, по традиция хората в Ирландия и Шотландия дълбаели репи, спомняйки си по този начин за душите, държани в чистилището. Но имигрантите в Северна Америка започнали да използват тиквата, която е много по-голяма и поради това - по-удобна за дълбаене. Черното и оранжевото са традиционните цветове на празника.

Костюмите за Хелоуин обикновено копират тези на свръхестествени същества като чудовища, призраци, скелети, вещици и демони. С течение на времето към тях се добавят и костюми на популярни герои от научно-фантастични филми, на известни личности, много популярни са и костюмите на нинджи и принцеси. Американската федерация на националните търговци на дребно прогнозира, че най-търсените костюми за малките момичета за седма поредна година ще бъдат тези на принцеси, а благодарение на популярността на капитан Джак Спароу, изигран от Джони Деп, момчетата ще отдадат предпочитание на пиратските костюми. Костюмите на животни и насекоми също са хит.

Неотдавнашно изследване показа, че изпадналата в затруднение икономика не е отказала американците да празнуват Хелоуин тази година. Близо 75% от американските потребители планират да отбележат празника, но ще похарчат по-малко тази година за костюми и сладки. Очаква се средните разходи да възлизат на 53 долара спрямо 73 долара миналата година, сочи изследването на Америкън Експрес.

Най-много пари американците ще заделят за украса за партитата и за костюми, това се отнася особено за младите служители, които се очаква да похарчат между 63 и 80 долара за облекло. Около 70% от американските потребители ще похарчат средно по 28 долара за сладкиши и украса. Хелоуин не може да мине и без тикви, които ще струват на американците по около 18 долара.

Лас Вегас, Ню Йорк и Сан Франциско пък са любими Хелоуин дестинации.