Гражданското общество има забележки по новия Закон за закрила на детето
Гражданското общество има забележки по новия Закон за закрила на детето / DarikNews.bg, Невеня Божкилова
Гражданското общество има забележки по новия Закон за закрила на детето
47111
Гражданското общество има забележки по новия Закон за закрила на детето
  • Гражданското общество има забележки по новия Закон за закрила на детето

В новия Закон за закрила на детето трябва да бъдат застъпени всички уязвими групи деца, а не само тези с увреждания. Освен това трябва да бъде предвидена по-широка позитивна подкрепа за семейството. Това са част от категоричните искания за уточнения в закона, зад които застана гражданското общество в Стара Загора. Друг пропуск се оказва липсата на детайлност във връзка с видовете насилие. Специалистите, които работят в тази сфера се притесняват, че няма определение в проектозакона за понятието "психическо насилие над деца".

Организатор на срещата беше Националната мрежа за децата с изпълнителен директор Георги Богданов. Той представи накратко пред аудиторията основните моменти и пропуските в новия Закон за закрила на детето.

След резюмето гостите се разпределиха в три отделни групи, които дискутираха какво може да бъде променено и подобрено, за да бъде новата наредба наистина полезна, а не пречка след като влезе в сила. Обобщение на предложенията може да чуете от Мария Брестничка от Националната мрежа за децата в прикачения звуков файл.

Гражданското общество има забележки по новия Закон за закрила на детето
netinfo

Основно недоумение на присъстващите специалисти беше как е възможно да се изготви закон, без да се обсъди предварително текста в него с работещите в системата и отговарящите за нуждите на децата. Защо след като законът е вече изготвен, чак тогава се започват обсъждания и коментари и съответно опити и усилия да се променят цели глави от нормативната наредба.

В днешното обсъждане по проблемни точки от новия Закон за закрила на детето се включиха родители, учители, лекари, социални работници, специалисти, представители на детски и граждански организации. Освен от Стара Загора и региона имаше представители от Пловдив, Сливен, Чирпан Хасково и др.