Граждани събират подписи срещу спрените влакове в региона
Граждани събират подписи срещу спрените влакове в региона / DarikNews.bg, архив

Над 2 хиляди души са се подписали срещу спирането на пътнически влакове в региона. От днес не се движат 11 влака, които са по маршрути в Старозагорска област, други ще ги последват от началото на февруари. Подписката се събира в чакалнята на старозагорската гара.

Спрените линии засягат хора, които пътуват от и за работните си места, ученици и заради това проблемът в БДЖ засяга не само железничарите, а гражданското общество. Хората трябва да покажат на местните власти, че се нуждаят от тези влакове, убедени са синдикалисти. Те алармират, че готвените съкращения ще засегнат и работещи в холдинга, които отговарят за поддръжка и ремонт на линиите. Все още обаче не е ясно колко души от Старозагорско ще останат без работа, но се предвижда да бъдат съкратени 1500 служители на „Пътнически превози" в цялата страна.

Синдикалистите готвят срещи с представители на местните власти и с председателя на УС на Сдружението на общините в България, на която те да изразят позицията си за спирането на пътническите влакове.

Голям протестен митинг подготвя Синдикатът на железничарите в Горна Оряховица на 17 януари от 11,00 часа на жп гарата в железничарския град. Протестът е срещу решението на ръководството на БДЖ за спиране на пътнически влакове в цялата страна. От днес спряха да се движат 38 влака в страната, а 10 влака ще се движат със скъсен маршрут. От 1 февруари се очаква втора вълна на съкращения на композиции.
Освен това се предвижда и съкращаване на 1500 служители на "Пътнически превози".