ГПЧЕ Ромен Ролан
ГПЧЕ Ромен Ролан / община Стара Загора
ГПЧЕ „Ромен Ролан“ вече е Лицензиран оператор и част от огромното семейство на Фондация „Международната награда на Херцога на Единбург“.
 
В  края на миналата година, петима преподаватели от училището преминаха обучение за Лидери, които да подпомагат учениците, които желаят да участват в Наградата.В предизвикателството се включиха над 30 ученици.
 
Международната награда на Херцога на Единбург е програма за личностно развитие на ключови житейски умения. В нея младежите сами избират и планират своите дейности, поставяйки си лични цели и отбелязвайки своя напредък.
 
Участниците избират активности в направленията: Умения, Физическа активност и Доброволчество, и преживяват Приключенско пътуване, а за да постигнат най-високото ниво на Наградата - Злато, те участват в Проект в полза на общността, далеч от родното си място.
 
Наградата е създадена през 1956 г. и работи в над 130 страни в целия свят.  До днес повече от 8 000 000 млади хора са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности, включвайки се в програмата на Наградата.
 
Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България” има възможността от 2014 година официално да предоставя и координира Наградата в България.
 
Сред ползите от Наградата са развитие на лични и практически умения, които помагат на младите хора в професионалната им реализация и личностно развитие, доброволни дейности, с които допринасят за развитието на местна общност и осъзнават своята роля в нея, физически и спортни активности, насърчаване на приключенския и откривателски дух, чрез предприемане на пътешествие сред природата в екип и учене през преживяване.
 
Наградата дава възможност на участниците за споделени и целеустремени преживявания с хора далеч от родното място, чрез работа по общ проект в полза на местна общност.