Глобяват общината със 125 000 лева заради оперативна програма
Глобяват общината със 125 000 лева заради оперативна програма / DarikNews.bg

Санкция от 125 000 лева е наложена на община Стара Загора заради нередности по проект „Еллектронна община", изпълняван по оперативна програма „Административен капацитет", съобщи кметът Живко Тодоров. Проектът е изпъллняван по време на предишното ръководство на община Стара Загора.

Това е втора санкция за общината по изпълнението на проекта. Като мотив за нея е посочено „дискриминационни условия в обществената поръчка".

„След разменена кореспонденция с бенефициента във връзка с направените констатации по проведената процедура с писмо от 21.11 2011 г. Управляващият орган на ОПАК е наложил 10 % финансова корекция върху стойността на сключения договор с избрания изпълнител Консорциум „Електронно управление" поради установено наличие на нарушение на разпоредбите на чл.25 ал.5 от ЗОП.

В същото писмо изрично е посочено, че за поставянето на ограничителните условия в точка 7 от Насоките на ЕК е предвиден минимален размер на корекция в рамките на 25 % от стойността на сключения със съответния изпълнител договор", се казва в писмото до общината.

Общината вече е платила първата корекция - 10 % от стойността на сключения договор, сега дължим останалата част, уточни кметът.

„Тази последна санкция е доста тежка. Парите за това обаче не са предвидени в бюджета. Резервът пък е почти използван, защото имахме доста разходи като проведения референдум. Затова ще ги вземем от обект, който предварително сме заложили в бюджета. Предложението е това да са средства заделени за ремонта по пребазиране на детска ясла №2. То ще бъде внесено на следващата сесия на общинския съвет", обясни кметът на Стара Загора.

За да не бъде забавена твърде дълго процедурата по ремонтирането на детската ясла обаче първо ще бъде изготвен проект, а самите възстановителни дейности ще бъдат предвидени като разход в бюджета на общината за следващата година.

Първата финансова корекция по проекта „Електронно правителство" е наложена още през 2011 г. и е в размер на 208 224 лв., след което не са верифицирани 655 845 лв., следва втора финансова корекция за 61 213 лв., припомни Живко Тодоров.

С последната санкция общата сума, която губим по проекта, е около милион, а има опасност да загубим и цялата сума до 2,1 млн.лв., колкото е стойността на целия проект, изрази опасения Живко Тодоров като уточни, че резултатите от всички проверки досега, както и доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция, са предадени на съответните органи.

Гл. финансист Цанка Ганева, съобщи, че констатираните нередности в проекта са при формиране на заданието и начина на сключване на договора с изпълнителя. Тя уточни, че при изготвяне на заданието не са взети предвид например предложенията на финансовия отдел, а приходния счетоводен софтуер така и не е могъл да бъде интегриран с деловодната програма.

Кметът на община Стара Загора разясни, че се очаква и пълния доклад на ОЛАФ по темата. Едва тогава ще бъде решено каква да е стратегията на общината

От общината са готови да организират и кръгла маса с експерти от бранша, които да се произнесат колко би струвало изграждането на подобна електронна система за работа на общината.