Геройство на момче от Казанлък впечатли  чуждоземец
Геройство на момче от Казанлък впечатли чуждоземец / личен архив

24-годишен казанлъшки младеж бе признат за герой от пенсиониран член на Канадската Кралска конна полиция в специално писмо, изпратено до президента на Република България и премиера Бойко Борисов. Това е 24 годишният Кристиан Стефанов Христов, който по майчина линия се явява пра пра пра правнук на Търновския митрополит Иларион Макариополски.

За героизма си младежът получи на домашния си адрес специално благодарствено писмо от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов за извършената от него смела постъпка и високоотговорна работа като спасител. Благодарността от министъра е провокирана от специално писмо, написано от канадския гражданин и лекар по обществено здраве в Британска Колумбия Дейвид Кермосиев.

Писмото, в което канадецът описва героизма на казанлъшкия младеж и неговия колега от село Страшимирово до Президента на Република България и до Премиера, е инцидент на плажа във Варна в началото на септември тази година. Тогава 24-годишният възпитаник на Икономическия университет във Варна Кристиан Стефанов и неговият колега и приятел от Военоморското училище Янко Христов от село Страшимирово, са спасители на централния плаж на два съседни поста, когато се хвърлят да спасяват завлечен от вълните навътре в морето 70-годишен български гражданин.

Само бързата им реакция и смелост, както пише в писмото си Дейвид Кермосиев, върнали към живот възрастния мъж.

„Като пенсиониран бивш член на Кралската Канадска конна полиция, аз признавам тяхната смелост и бих искал да вземете под внимание героичното действие на двамата спасители", пише в писмото си до президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов канадският гражданин.

Благодарственото писмо стигна до домашния адрес на Кристиян, който е пра пра пра правнук по майчина линия на Търновския митрополит Иларион Макариополски.

За Кристиан това не е първия случай да спасява човешки живот. През първата година от работата като спасител имал ден, в който спасил 7 удавника. Полученото писмо за него е първото голямо признание.

Нося в сърцето си подобни малки човешки радости, сподели казанлъшкият младеж.

За него тази признателност е пореден щрих в живота му, който тепърва започва да гради. Сега е на етап „търсене на работа, ако е възможно във Варна". Ако не успее, пътищата пред него са открити.