ГЕРБ: Ако имат морал Самарски и Дамянов  да напуснат Общинския съвет!
ГЕРБ: Ако имат морал Самарски и Дамянов да напуснат Общинския съвет! / Архив- Община Казанлък

 

„Лицата, пряко свързани със сделката между Община Казанлък и „Тракия Трейд" и положили собственоръчно подписите си за нейната реализация , ощетила Общината с 3 315 139, 71 лева, незабавно да подадат своите оставки като общински съветници."
Това поискаха в специална декларация, прочетена от трибуната на Общинския съвет на Казанлък днес представителите на партия ГЕРБ в местния парламент. Мотивът за искането на ГЕРБ съветниците е, че „тези хора нямат моралното право да бъдат част от Общинския съвет на Казанлък".


Двамата души, положили подписите си под сделката, за която сега Общината в Казанлък и респективно всички граждани ще трябва да връщат сума от над 3,3 млн. лева, са бившият кмет два мандата на Казанлък Стефан Дамянов, сега общински съветник от групата „Гражданско управление за стабилност и възход" и бившият председател на Общинския съвет, сега също общински съветник от БСП и председател на Областния съвет на БСП Васил Самарски. Решението за сделката за продажба на терена на бившата Инфекциозна болница става във времето на техния мандат, през 2006 година.


„В момента Община Казанлък е заложник на неблагоразумното управление в предишния мандат", се казва още в Декларацията на съветниците от ГЕРБ, които изразяват и несъгласие с воденето на „безпринципни и фактически необусловени словесни битки на политическа основа," в каквито се превърнаха последните заседания на местния парламент.
От ГЕРБ призоваха колегите си за конструктивни дебати в името на обществения интерес при вземането на решения в Съвета.


В декларацията, разпространена тази сутрин съветниците от ГЕРБ призовават и за спазването на журналистическите принципи и етични норми, „гарантиращи коректна и базиращата се на обективната истина медийна среда, която да информира, а не да манипулира обществеността". Мотивът за този призив на съветниците е „разиграването на режисиран публичен фарс от страна на медии, собственост на роднини на областния лидер на БСП. Медии, които безотговорно разпространяват в общественото пространство публикации с невярна, нецензурна, дори обидна , а понякога и граничеща с фантастичния жанр информация" , се казва още в Декларацията на групата съветници на ГЕРБ в местния парламент на Казанлък.


Дарик потърси за коментар визираните в призива за напускане съветници Васил Самарски и Стефан Дамянов. И двамата не бяха открити.

Местният парламент на Казанлък днес прие решения за продажба на още няколко общински имота, в търсене на варианти за разплащане с фирмата "Тракия трейд", на която се дължат над 3 млн. лева за обявена за нищожна сделка между Общината и фирмата.

На 28-ми август в извънредна сесия на Общинския съвет ще се  дискутира въпроса за обявяване на обществена поръчка за банка, която да отпусне  нов кредит на общината, с цел по-бързо връщане на парите, по които текат ежедневно лихви.