депутати
депутати / ПП ГЕРБ
Като умишлен опит да се внуши на хората, че има злоупотреба със средства за борба с коронавируса определи създаването на Временната парламентарна  комисия, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов.

„Беше излишно сформирането на такава комисия, защото има подкомисия със същия предмет на дейност в Постоянната комисия по бюджет и финанси. Целта на опозицията беше да се манипулират хората, като им се втълпи, че правителството изразходва средствата по непрозрачен начин. А мотивите им съвпаднаха с тези, изречени от президента при последния му брифинг“.

Христов припомни, че част от текстовете, свързани с новоприетите промени в Закона за здравето, бяха внесени в Конституционния съд от президента Румен Радев. „Не смятам, че мотивите му трябва да доведат до проверка за противоконституционността им. Министерският съвет приема въпроси, насочени пряко към опазване на здравето и живота на хората, а това не означава заобикаляне на законодателния орган, защото актовете на Правителството подлежат на контрол“.

Зам.-парламентарният шеф посочи още, че на дневен ред не стои въпросът за намаляване на ДДС за спортните мероприятия, защото скоро те няма да бъдат отворени за зрители. В момента се обмисля  въвеждането на онлайн провеждане на първенства за индивидуални спортове, допълни депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, който заедно с колегата си Радостин Танев участва в първата пресконференция след края на извънредното положение.

Еднодневните договори на работници, заети в селското стопанство ще се прилагат до 31 октомври и хората, които са регистрирани в Бюрата по труда, няма да загубят своето обезщетение, ако сключат такива, припомни Танев. Той допълни, че на онези, които трябва да полагат 14-дневен труд, за да получат обезщетение, също ще се дава възможност да работят в селското стопанство.