/ netinfo
Експериментална лятна академия по природни и математически науки отвори врати в ППМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък. Лятната академия е четиридневна и ще продължи до четвъртък - 13-ти септември включително от 10:00 до 16:30 часа.
 

лятна академия
netinfo


Академията, която е безплатна за всички ученици от общината, независимо къде учат, с интерес към природните и математическите науки, има за цел да покаже на учениците симбиозата между отделните науки - химия, биология, физика, математика, както и участието им в природните, химични, физични и биологични явления и процеси, като засили интересът им към познанието и експеримента във всичките му приложения в живота.

В седем казанлъшки училища ще бъдат изградени ученически шкафчета

Лятната експериментална академия е проект на преподаватели по природни науки и математика от Математическата гимназия в Казанлък. Амбацията им е при интерес и обнадеждаващи начални резултати, академията да отваря врати по време на всички ваканции, при това не само за местни,а и за ученици от цялата страна.
 

лятна академия
netinfo


Според Пенка Турданова, перподавател по биолигия в Математическаат и един от лекторите в Екперименталната академия, „проектът е уникален, няма друг такъв в страната“. Освен нея с учениците ще работят под формата на експерименти и теоретични игри и задачи физиците Георги Бяндов и Радиана Минчева, математикът Евгений Георгиев, химикът Саша Чувитева.

Следващите три дни темите и експериментите в Академията по природни и математически науки ще са посветени на течностите в природата и оцеляващото им значение за човечеството, органичните съединения, осмоза и дифузия, делене на клетката, числови методи в биологията и химията и задачи по генетика и химиия.
 

лятна академия
netinfo


Първите участници в екперименталната академия бяха на възраст от 3 до 18 години, от три различни училища в Казанлък. Посещението на уроците е безплатно и за родителите. Почти 700 са учениците от 5-ти до 12-ти клас, които тази година ще се обучават в математическото училище.