/ Държавна опера-Стара Загора
Държавна опера ще представи на 18 април, от 19:00 часа операта „Лучия ди Ламермур” от Гаетано Донцети. „Лучия ди Ламермур“ се нарежда сред безспорните белкантови образци.

Драматичният сюжет, брилянтната и емоционално написана музика, красивата мелодика и палитрата от неповторими образи привличат вниманието и интереса на изпълнителите и публиката вече повече от 180 години /премиерата на операта се е състояла в Неапол през 1835 година/.
 

опера Стара Загора
Държавна опера-Стара Загора


Спектакълът на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети на Старозагорската опера предизвика интереса на меломаните от цяла България, след впечатляващата премиера на 5 декември 2015 година.

Припомняме, че с този спектакъл бе закрито 46-то издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора. „Лучия ди Ламермур“ бе и изборът за блестящ финал на 12-то издание на ММФ „Моцартови празници“ в Правец. Творческият екип на спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур“ получи престижната награда

„Стара Загора“ 2016 за принос в областта на изкуствата и културата в навечерието на 24 май. През месец септември 2016 г. постановъчният екип на спектакъла бе награден с престижното отличие „Кристална лира“ на СБМТД и Класик ФМ Радио.

Представят "Кабаре в Операта" с три съвременни камерни опери (СНИМКИ)

На 18 април, спектакълът на операта „Лучия ди Ламермур“ ще бъде представен отново на сцената на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на спектакъла е Андрия Павлич.

Блестящ солистичен състав ще видят търновци и гостите на старопрестолния град в главните роли - Хироко Такеучи /Япония/, Ивайло Йовчев, Валери Турманов, Георги Динев, Маргит Баар /Австрия/, Пламен Кумпиков, Любомир Петков и други. Участват още оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”, Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“.

Пролетен концерт на вокалната студия на Стефка Минева в Операта

Режисьор на „Лучия ди Ламермур“ на Старозагорска опера е Огнян Драганов, сцeнография Димо Костадинов, художник на костюмите Салваторе Русо /Италия/. Диригент на хора Младен Станев.
Държавна опера-Стара Загора