Дървосекачи на протест в прохода Хаинбоаз
Дървосекачи на протест в прохода Хаинбоаз / БГНЕС, архив

Около 50 дървосекачи се събраха на протест на прохода Хаинбоаз към този момент.

Протестиращите носят плакати с надписи: „Искаме работа, искаме хляб", „Не на дървената мафия", „Математиката на математиците, гората на лесовъдите" и „Не на незаконната сеч". Протестиращите носят и българския трибагреник, събрали са се в района на горското стопанство „Гурково", в началото на прохода Хаинбоаз. Те нямат разрешение да затварят прохода. Наоколо има много полицаи, жандармерия и полицейски кучета. Тук е и шефът на Агенция „Пътна инфраструктура"-Стара Загора Илия Златев.

Той официално ще връчи на протестиращите отказ да бъде затворен проходът Хаинбоаз.

Износителите на дървесина и транспортни фирми в 10.30 ч. ще блокират и граничните пунктове след Свиленград - Капитан Андреево и Капитан Петко войвода, с искане забраната за експорт да бъде отменена незабавно. Пътищата ни към Турция и Гърция ще бъдат препречени с трактори и друга тежка техника. Блокадата ще трае шест часа - от 10.30 до 16.30 ч. Забраната за износ на необработен дървен материал за период от три месеца влезе в сила на 10 март. От тогава насам браншът излиза на протест за втори път, след като миналата сряда направи митинг пред Народното събрание.

Тогава представители на търговците на дървесина се срещнаха с комисията по земеделието към парламента и депутатите обещаха, че срокът на забраната ще е по-къс от три месеца. Вчера от бранша се заканиха, че блокирането на пътища в цялата страна ще продължи, докато забраната не бъде отменена.